Litinové nádobí Lodge vyráběné v USA
Dokážete ocenit opravdu špičkovou kvalitu? Rádi si pořizujete vybavení, které vám vydrží celý život? Pak jsou litinové pánve a nádobí americké značky Lodge pro vás ta pravá volba.
Odolné litinové nádobí Lodge lze použít nejen na indukčních a keramických varných deskách, na elektrických a plynových sporácích, ale také v troubě, na grilu a dokonce i na otevřeném ohni!
Na rozdíl od chemicky upravených povrchů unikátní vlastnosti litinového nádobí časem nemizí – právě naopak! Čím častěji nádobí používáte, tím lépe a déle vám bude sloužit. Kvalita s více než stoletou tradicí – to je značková série litinového nádobí Lodge.
Jak o litinové nádobí pečovat tak, aby vám vydrželo celý život?
Kvalitní litinové nádobí, o které se správně pečuje, vydrží i déle než 100 let. Jak na to?
Tip: K litinovému nádobí se vám budou hodit také příslušenství Lodge, se kterým bude vaření s litinovým nádobím ještě snadnější.
- Častým používáním se na povrchu litinového nádobí Lodge vytváří tzv. seasoning – rostlinný olej zapečený do litiny, který zajišťuje přirozené vlastnosti nádobí.
- Než si tento seasoning vytvoříte, vyhněte se přípravě kyselých jídel (rajčata, fazole, …) a používejte olej nebo máslo především před vařením jídel, která se snadno přichytí (např. vejce).
- Nedoporučujeme nádobí vkládat do myčky anebo používat silné mycí prostředky či drátěnky, které by narušily seasoning.
- Použití mycího prostředku není nutné - při středním zahřívání se na teplotu 200°C nádobí zahřeje během čtyř minut a sterilním se stává již při 100°C.
- Po umytí natřete litinové nádobí olejem.
- Bez ochranného nátěru (seasoningu) může litinové nádobí rezivět. Rez stačí odstranit, opláchnout, osušit a vyleštit trochou rostlinného oleje.
- S litinovým nádobím používejte kovové, dřevěné nebo silikonové pomůcky.